Ψωμί του τόστ! Μια εύκολη και πεντανόστιμη συνταγή για όλους!

Ξέρεις τι εννοούμε με ψωμί του τόστ. Το ξέρεις τόσο καλά, γιατί το τρώς σχεδόν καθημερινά. Το αγοράζεις σχεδόν καθημερινά και παρακαλάς να μήν τελειώσει. Σου έχω μια συνταγή, την οποία θα κάνεις γιατί είναι πανεύκολη, πεντανόστιμη και μπορείς να κάνεις 2-3 καρβελάκια και να τα φυλάξεις στην κατάψυξη για στιγμές που βαριέσαι μόνο στη σκέψη να πας στο φούρνο. 

 

Ready
Και που να το δείτε φρυγανισμένο!

 

 


Υλικά:

  • 400γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 11γρ μαγιά ξερή
  • 8γρ αλάτι
  • 30γρ ζάχαρη
  • 150ml χλιαρό νερό
  • 120ml χλιαρό γάλα (full fat)
  • 40γρ βούτυρο ανάλατο (μαλακό)


Εκτέλεση

Στο κάδο του μίξερ, ανακατεύουμε το γάλα με το νερό, τη ζάχαρη και τη μαγιά, και το αφήνουμε στην άκρη για 8 λεπτά.

Έπειτα, προσθέτουμε το αλεύρι, και το αλάτι και σε χαμηλή ταχύτητα, χτυπάμε τα υλικά με τον γάντζο. Χτυπάμε για 3-4 λεπτά και αφού το ζυμάρι μας αρχίσει να γίνεται ένα, προσθέτουμε σε 2 δόσεις το βούτυρο και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθεί καλά με το υπόλοιπο ζυμάρι μας. Συνεχίζουμε να χτυπάμε, αφού ενσωματωθεί και το βούτυρο, για ακόμη 3-4 λεπτά και μόλις αρχίσει το ζυμάρι μας να ξεκολλά απο το κάδο του μίξερ το αφαιρούμε σε μια πολύ ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνια. Το ζυμάρι μας θα είναι λίγο κολλόδες. ΜΗΝ προσθέσετε περισσότερο αλεύρι. Με την τεχνική του χτυπήματος (βλ. βίντεο πιο κάτω) στην επιφάνια μας και αναδιπλώνοντας το, για περίπου 10 λεπτά, θα καταφέρουμε να έχουμε ένα λοίο ζυμάρι, μαλακό και έτοιμο για να ξεκουραστεί 2 ώρες, προτού το σχηματίσουμε. 

 

 

Αφου κάνουμε την τεχνική προσθέτουμε το ζυμάρι μας σε ένα ελαφρώς λαδομένο μπόλ, σκεπάζουμε με μια πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε για 2 ώρες σε ένα ζεστό μέρος. 

Ready to Proof

 

Αφού περάσουν οι 2 ώρες και το ζυμάρι μας φουσκώσει, το πλάθουμε 2-3 λεπτά σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνια, και το ανοίγουμε σε ορθογώνιο σχήμα στο μέγεθος του ταψιού μας (26 εκατοστών) (βλ. φώτο πιο κάτω).

 

toastbread_rollingdough3pieces

 

Αφου το ανοίξουμε, το ρολάρουμε σε σχήμα μεγάλου λουκάνικου (βλ. φώτο) και προσέχουμε να είναι ομοιόμορφο. Ενώνουμε με τα δάχτυλα μας το κάτω μέρος για να κάνουμε μια γραμμή και να μήν ανοίξει η ζύμι μας. 

 

 

Σε ένα βουτυρομένο ταψάκι/φόρμα για κέικ 26 εκατοστών, προσθέτουμε το ζυμάρι μας στο σχήμα που του δώσαμε και με τη σχισμή που ενώσαμε στο κάτω μέρος. 

 

Rolled and Tinned

 

Αφήνουμε για ακόμη 45 λεπτά σκεπασμένο με μια πετσέτα να φουσκώσει. 

 

ProofedinTray

 

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς αέρα. 

Αλείφουμε πολύ προσεκτίκα το πάνω μέρος του ψωμιού μας με κρόκο αυγού αραιωμένο σε λίγο γάλα, και ψήνουμε για περίπου 45-50 λεπτά. Αν δούμε ότι το ψωμί μας έχει ροδοκοκκινίσει (περίπου στα 25-30 λεπτά), σκεπάζουμε με ένα αλουμινόχαρτο για την ώρα που μας έχει απομείνει για να ψηθεί καλά το εσωτερικό. 

Αφαιρούμε απο το φούρνο και αμέσως ξεφορμάρουμε και αφήνουμε να κρυώσει σε μια σχάρα για περίπου 30 λεπτά με 1 ώρα. 

 

92568824_216277609681158_7489181680020750336_n

 

Διπλασιάστε τη δόση για να κάνετε περισσότερα ψωμιά. 

Καλή σας όρεξη. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s