Κρουασάν! Ένας απο τους καλούς λόγους που αγαπάμε τη γενέτειρα τους!

Κάνε εικόνα και φαντάσου να ξυπνάς, να κάνεις καφεδάρα, και να ανοίγεις το φούρνο σου αρπάζοντας το δικό σου σπιτικό, φρεσκοψημένο κρουασάν που με κόπο έφτιαξες και τώρα θα τσακίσεις…μπορεί και όλα!

 

DSC_0464

 


 

Υλικά:

  • 532γρ αλεύρι σκληρό 
  • 13γρ αλάτι
  • 64γρ ζάχαρη
  • 11γρ μαγιά ξηρή
  • 230ml νερό (χλιαρό ή στους 21 βαθμούς)
  • 106γρ βούτυρο (μαλακό)

 

  • 280γρ βούτυρο ανάλατο (Lurpak) για το μπλόκ μας


Εκτέλεση

Στο κάδο του μίξερ μας, προσθέτουμε όλα τα υλικά μας εκτός απο το μαλακό βούτυρο (106γρ). Χτυπάμε για 1-2 λεπτά σε μέτρια ταχύτητα και προσθέτουμε το βούτυρο μας σιγά σιγά μέχρι να ενσωματωθεί. Χτυπάμε στο κάδο του μίξερ για ακόμα 8-9 λεπτά σε μέτρια προς χαμηλή ταχύτητα. 

Όταν το ζυμάρι μας ξεκολλά εύκολα απο το μίξερ, το αφαιρούμε και σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνια, το πλάθουμε σε σχήμα δίσκου και έπειτα το τυλίγουμε σε μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για 12 ώρες. 

 

 

Αφού τελειώσουμε με το ζυμάρι μας, ετοιμάζουμε το μπλόκ βουτύρου μας για να το ενσωματώσουμε την επόμενη μέρα στο ζυμάρι μας. 

Κόβουμε το βούτυρο σε φέτες και το τοποθετούμε σε λαδόκολλα. Με μια άλλη λαδόκολλα, σκεπάζουμε τις φέτες και με τον πλάστη, ισιώνουμε το βούτυρο σε σχήμα τετράγωνο (20×20 εκατοστά). Αφού σχηματιστεί ένα επίπεδο τετράγωνο μπλόκ, το διπλώνουμε μέσα στη λαδόκολλα και το τοποθετούμε στο ψυγείο για να το ενσωματώσουμε στο ζυμάρι μας αφού περάσουν οι 12 ώρες. 

 

Αφού περάσουν οι 12 ώρες, αφαιρούμε απο το ψυγείο το ζυμάρι και το βούτυρο-μπλόκ μας. Αλευρώνουμε μια επιφάνια και ανοίγουμε το ζυμάρι μας σε σχήμα τετράγωνο (40×40 εκατοστά). Τοποθετούμε το βούτυρο-μπλόκ μας στη μέση και με τις άκρες του βουτύρο-μπλοκ να κοιτάνε στην ευθία γραμμή της ζύμης μας.

Διπλώνουμε τις άκρες της ζύμης μας ούτως ώστε να σκεπάσουμε το βούτυρο μας και να σχηματίσουμε ένα φάκελο. 

 

 

 

Αλευρώνουμε ελαφρώς την επιφάνια μας και το ζυμάρι μας, και πλάθουμε το ζυμάρι μας σε σχήμα ορθογώνιο (20x60cm). Σε αύτο το σημείο, διπλώνουμε το ζυμάρι μας 2/3 και το άλλο 1/3 να έρθει να κολλήσει με το υπόλοιπο, και ξανά τα διπλώνουμε όπως είναι στη μέση. Τυλίγουμε σε μια λαδόκολλα, και αφήνουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 45 λεπτά. 

 

Αφου περάσουν τα 45λεπτά, και πάλι σε αλευρωμένη επιφάνια, ανοίγουμε το ζυμάρι μας σε σχήμα ορθογώνιο (20x60cm) και διπλώνουμε μέχρι τη μέση, και το υπόλοιπο να έρθει να κλείσει απο πάνω. Τυλίγουμε και πάλι στη λαδόκολλα και αφήνουμε στο ψυγείο για 45 λεπτά.

 

Επαναλαμβάνουμε το πιο πάνω βήμα για ακόμη μια φορά. 

 

Αφου περάσουν και τα 45 λεπτά της τελευταίας φοράς που διπλώσαμε στη μέση, σε μια αλευρωμένη επιφάνια, ανοίγουμε το ζυμάρι μας σε σχήμα ορθογώνιο αλλά αυτή τη φορά (25x110cm). Αν ο πλάστης σας κολλάει στο ζυμάρι, αλευρώνεται ελαφρώς το ζυμάρι σας απο την μεριά που πλάθεται, αλλά και απο την κάτο μεριά. Αν δείτε ότι δυσκολεύεστε με το άνοιγμα του ζυμαριού, σκεπάστε το και αφήστε το για 4-5 λεπτά προτού συνεχίσετε.

Όταν ανοίξετε το ζυμάρι σας στο ορθογώνιο σχήμα (25x110cm), ΔΕΝ χρειάζεται να είναι τέλειο αφού θα το σχηματήσουμε με γωνιές εμείς, με ένα μαχαίρι προσεκτικά σχηματίστε το πλάτος και το μήκος κόβοντας και ισιώνοντας τη ζύμη. 

Με ένα μαχαίρι ή pizza cutter και με μια ρίγα, μετρήστε 12,5 εκατοστά απο το μήκος (110cm), και κόψτε κατα πλάτος, ίσια. 

Έπειτα, το κάθε ορθογώνιο σας (25×12,5) κόψτε το διαγώνια σχηματίζοντας 2 τρίγωνα (τα κρουασαν μας). 

Ρολάρετε προσεκτικά απο την πάνω μεριά μέχρι τη μύτη κάθε τρίγωνο, στο σχήμα του κρουασάν μας. 

gif_κρουασαν_croissant

 

 

Τοποθετήστε τα κρουασάν σας σε ταψάκι με λαδόκολλα, περίπου 2 δάχτυλα το ένα απο το άλλο. Σκεπάστε με μια πετσέτα, και αφήστε στο ψυγείο για 1 ώρα. 

Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 220C βαθμούς αέρα. 

Αφαιρέστε τα κρουασάν μας απο το φούρνο και αλείψτε τα με λίγο χτυπημένο αυγό απο πάνω. Αφήστε τα για 10 λεπτά και προσθέστε τα στο φούρνο. 

Ψήστε για 5 λεπτά στους 220C βαθμούς, και για ακόμη 15-18 λεπτά στους 190C βαθμούς ή μέχρι να ψηθούν και να ροδοκοκκινίσουν. 

Αφαιρέστε απο το φούρνο και αφήστε να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου προτού τα…τσακίσετε 🙂 

Καλή σας όρεξη. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s